Wij zijn de basis, het fundament, wij zijn de dokter die iedereen kent“.

Vijf dakloze huisartsen: in de media

Vijf huisartsen verschenen met hun actie al in verschillende media.

Zij vechten voor praktijkbehoud, zoals vele andere huisartsen. In de regelgeving rondom huisartsen moet iets fundamenteels veranderen. Kunnen zij in de toekomst op verbeterde huurrechten rekenen?

Dakloosheid in Amsterdam Zuid

Vijf huisartsen in Amsterdam Zuid dreigen dakloos te worden. Met veel gekonkel in de gemeente Amsterdam, waar vanuit zowel veel steun als onduidelijkheid komt, proberen de vijf huisartsen de krachten te bundelen en een nieuwe locatie te krijgen. Alle vijf huren ze bij een verhuurder die de huur significant wil verhogen – iets dat gewoonweg onmogelijk is.

De financiën van de huisarts: “Die hebben toch geld zat?”

“In Amsterdam Zuid, daar is toch geld zat?” Het artikel van Het Parool over dit onderwerp legde al uit: in het algemeen, maar zeker bij de vijf huisartsen in kwestie ligt de situatie iets ingewikkelder dan dat. Huisartsen vallen met hun huurrechten precies tussen wal en schip. Voor de wet zijn ze ondernemers, en dus zijn ze overgeleverd aan de grillen van de markt, maar intussen zijn ze afhankelijk van de financiële bijdrage die ze krijgen van de overheid en de vaste omzet die zij draaien per bezoek.

Met het oog op de kwaliteits-zorg waar veel huisartsen voor instaan willen zij zich houden aan bepaalde tijden om mensen te spreken. Ze willen zonder haast patienten te woord kunnen staan. Dit zorgt voor minder inkomsten. Dat is een keuze, maar wel een die

Een nieuwe locatie – of toch niet?

Het gaat om de drie huisartsen van Huisartsenpraktijk De Stroom in Amsterdam Zuid, en twee huisartsen van andere praktijken die een nieuwe locatie willen betrekken. Het gaat om een oude school in Amsterdam die in onbruik is geraakt. Op deze manier willen de huisartsen uiteraard hun eigen brood op de plank redden, maar vooral: “we willen de honderden mensen van goede zorg voorzien”.

Petitie

De huisartsen zijn een petitie gestart om deze nieuwe locatie rond te krijgen.
Ga naar petitie

Met de norm van rond de 2000 patiënten per huisarts zal zet klantenbestand van de vijf huisartsen uit zo’n 10.000 patiënten bestaan. De eerstelijns zorg hiervoor zou compleet wegvallen. uit flink wat patiënten. De huisartsen hopen met een petitie hun pleidooi aan de gemeente kracht te kunnen bijzetten

Zeker nu: huisartsen zijn het fundament

Daar komt bovenop: ze zijn het nog overeind staande fundament voor de toch al krakende zorg. Ten tijde van het coronavirus dat in de wereld woedt zijn zij belangrijker dan ooit.

Huisartsen zijn het voorportaal voor omvallende ziekenhuizen in de regio, een middel om de grote zorgvraag, zeker ten tijde van de coronacrisis in Amsterdam –

Huisartsen manifestatie

Op de huisartsen manifestatie in 2011, en nog altijd relevant. “Toen hadden we nog een dak boven ons hoofd.”

Bekijk ook op twitter:

@Daklozehuisarts