Dus je wilt een podcast beginnen maar weet niet hoe? Hier vind je tips om jouw podcast een mooie start te geven. In dit artikel lees je de hoe je een podcast start, van begin tot eind. Ook komt langs: waarom start je een podcast – niet onbelangrijk.

Als je aan de podcast gaat moet je over drie dingen aantal dingen heel helder nadenken:

1. Het publiek van je podcast

Heel belangrijk: wie is je ideale luisteraar van je podcast? En daar zeer nauw mee verbonden: waar gaat je podcast over? Wat zijn de dromen van je luisteraars, hun uitdagingen? Wat zouden zij nou echt willen weten wat jij ze kunt vertellen in de vorm van een podcast? Als je wilt weten hoe je podcast overkomt, moet je ook weten op wie de podcast moet gaan overkomen.

2. Denk in hoofdstukken

Je hebt een kader waarin je je podcast gaat inkleuren. Denk nu aan verschillende onderwerpen voor een vast aantal afleveringen van de podcast, plan die ver vooruit en verzamel wat je daarvoor nodig hebt. Denk steeds per aflevering afzonderlijk aan dingen als:

 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Tips van experts
 • Gasten in de podcast

3. Format en stijl

Kies je format en je stijl van de gastheer of gastvrouw. Wil jij bijvoorbeeld op het randje spelen en het spannend maken? Het vuur aan de schenen leggen van je gasten? Wil je het een warm bad maken, of wordt het een homoristische podcast? Is het vermaak, of gaat het erom dat je luisteraars dingen gedaan krijgen en wil je dus in je podcast een heel doeltreffende en praktische stijl als host? De gastheer of gastvrouw past hierop zijn/haar stijl aan.

4. De juiste gear

Zorg voor de juiste gear. Je moet hebben: een computer, een microfoon, podcast editing software, een koptelefoon, en materiaal zoals artwork.

5. Tijd om op te gaan nemen

Neem een goeie naam voor je podcast. Als je niet jouw eigen naam gebruikt, zorg dan voor:

 • Iets dat blijft hangen
 • Kort en duidelijk
 • Iets dat jouw publiek trekt en je niche omschrijft.

Neem alvast je intro en outro op, en denk daarbij aan een format.

6. Let’s podcast

Een podcast maken is niet moeilijk; het gaat natuurlijk om verse, relevante content voor de luisteraar. Daarvoor is vindbaarheid belangrijk, en dat begint bij gezien worden. Je wordt gezien door:

 • Goed artwork; laat dat ontwerpen, of doe dat zelf.
 • Schrijf een goeie pakkende omschrijving van je podcast. Die heb je nodig bij de meeste podcast platforms.

7. Lanceer en vermarkt

Ga niet in het wilde weg alleen maar je podcast maken, maar zorg ervoor dat je podcast ook luisteraars trekt. Zorg voor een plan.

 • Ontwikkel een marketing plan
 • Promoot je podcast op sociale media
 • Probeer je podcast in online lijstjes op te laten nemen
 • Voeg je podcast toe in directories. Voorbeelden daarvan zijn: iTunes / Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Stitcher en TuneIn. Zorg voor meer ste

Een podcast beginnen is niet moeilijk, maar er zijn wel wat Wat tips die je bij lancering nodig hebt op je opnames een podcast te laten worden.

 

Tips voor een marketing plan

Transcriberen

Door het uitschrijven van je volledige podcast (transcriberen) vinden zoekmachines je podcast makkelijker. Overweeg een volledige transcriptie van je podcast te publiceren bij iedere podcast. Dit kan een tijdrovende klus zijn en ervaringen met software die je podcast automatisch kunnen transcriberen zijn zeer wisselend.

Blogpost

Weinig mensen weten dat blogposts bedoeld zijn voor vindbaarheid. Schrijf een blogpost per podcast waarin je je onderwerp uitgebreid omschrijft. Beschrijf je gasten, de onderwerpen, gebruik linkjes waar relevant. Door het uitschrijven van je onderwerp vinden zoekmachines je podcast makkelijker in relatie tot je onderwerp. Denk hierbij aan de standaard SEO richtlijnen.